Kan Glädje och Lekfullhet var en Nyckel till att Förändra Världen?!

I dagens extremt – allvarliga värld kan det vara lätt att glömma bort glädjens och lekfullhetens betydelse i våra liv. Men tänk om… dessa två element faktiskt är nyckeln till att skapa en bättre värld? 

Glädje kommer i många former och styrka. Det kan vara den bubblande känslan av lycka när vi är tillsammans med våra nära och kära, kanske hittar på “tokigheter” som gör att vi viker oss av skratt eller den stilla frid vi känner när vi är barfota i gräset. Glädje är inte bara en känsla – det är en energi som genomsyrar hela vår existens. Och det mest fantastiska med glädje är att när den är närvarande, har rädsla och oro ingen plats att existera.

Tänk på barnen när de leker. När de stöter på ett hinder, tittar de inte på det som ett problem. Istället ser de det som en utmaning som de kan övervinna för att fortsätta sin lek. De är fyllda av en lekfullhet som är smittsam och inspirerande. Och leken startar inte med att man säger hur länge man ska leka, man håller på så länge det är kul. Det finns alltid vissa regler för leken går ju ut på något annars är det ju ingen idé att börja. Passar inte leken ändrar man den, gör något annat eller med någon annan om man inte kommer överens. Nu när vi är vuxna och äntligen får bestämma själva utan föräldrar som säger att vi ska avbryta när det är som roligast för mat eller sova då….. har vi hittat på SERIÖSLEKEN med deadlines, regler vi inte får ha åsikter om, krig o annat. Vem bestämde den här leken?!

I filmen “Mamma Mia” finns en minnesvärd scen där huvudrollsinnehavare, Donna, fick frågan “Du låter som din mamma, Vad hände?”. Hennes svar “Jag växte upp”. Det är en kraftfull påminnelse om vikten av att bevara vår lekfullhet genom livet. Att vara lekfull betyder inte att man inte är seriös med det man gör – det betyder att man omfamnar livets lekfulla och glädjefyllda sidor, även när det finns utmaningar att möta.

“Väx ner” är mitt motto som jag har med mig efter den insikten och jag vill gärna dela mottot med dig i kaotiska tid. Det handlar inte om att förlora vår vuxenhet eller ansvar, utan snarare om att omfamna glädjen och lekfullheten som finns inom oss. Genom att göra det kan vi inte bara förbättra våra egna liv, utan också sprida glädje till dem runt omkring oss. 

Så låt oss komma ihåg att vara som barn ibland – att leka, skratta och ha kul utan att begränsas av rädsla eller oro. Låt oss växa ner och låta glädjen flöda fritt genom våra liv. För när vi är fyllda av glädje och lekfullhet, har vi kraften att förändra världen till en plats som är fylld med ljus och kärlek.

Tänk om vi vara flera som under en vecka skulle testa att titta på allt som händer i våra liv med lekfullhetens ögon…. är du med?! //Susanne Limnell